Δράση STEM

Στο διάστημα 2022-2023 η κοινότητα των σχολείων που έχουν λάβει εξοπλισμό STEM από το eTwinning αυξήθηκε κατά 304 και έφτασε στα 900 σχολεία. Έτσι, το eTwinning έχει δημιουργήσει την πιο μεγάλη και οργανωμένη Κοινότητα εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τις STEM τεχνολογίες ενταγμένες σε εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η δράση προσφέρει στους εκπαιδευτικούς εξοπλισμό ρομποτικής και υπηρεσίες επιμόρφωσης, παιδαγωγικής & τεχνικής υποστήριξης, με σκοπό τη δημιουργία έργων eTwinning βασισμένων σε STEM. Τα αποτελέσματα των έργων αυτών λαμβάνουν προβολή & αναγνώριση στην Κοινότητα και τυγχάνουν εθνικών και διεθνών διακρίσεων.

Ο εξοπλισμός είναι προσαρμοσμένος στη βαθμίδα εκπαίδευσης, ενδεικτικά Beebot, για τα Νηπιαγωγεία, Edison, για τα Δημοτικά, Arduino, για τα Γυμνάσια και Λύκεια, 3D printers, για επιλεγμένα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η επιλογή των σχολείων γίνεται με κριτήρια eTwinning, δηλ. σχολεία εκπαιδευτικών που βραβεύτηκαν σε εθνικό ή ευρωπαϊκό διαγωνισμό eTwinning ή πληρούν κριτήρια ενεργούς συμμετοχής στο eTwinning.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην STEM εκπαίδευση γίνεται μέσω των «Ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων eTwinning και MOOCs» σε ετήσια μαθήματα διάρκειας 160-200 ωρών το καθένα (6 μήνες). Στο διάστημα 2022-2023 επιμορφώθηκαν 6.170 εκπαιδευτικοί σε αντικείμενα STEM.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται από το σώμα Πρεσβευτών eTwinning (40 εθελοντές εκπαιδευτικοί). Το 2023 έγιναν περισσότερα από 150 online workshops και επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί σε θέματα eTwinning περιλαμβανομένης της STEM εκπαίδευσης. Στη διετία 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 480 workshops (online και δια-ζώσης).

 

 

Στα αποτελέσματα της δράσης, εκδόθηκαν εκπαιδευτικοί οδηγοί με σχέδια μαθημάτων επιμορφούμενων, όπως το «Εκπαιδευτική ρομποτική στο νηπιαγωγείο με το Beebot», Π.Φώτη, Ν.Τζιμόπουλος, Θ.Μπράτιτσης, ISBN: 978-618-85916-4-6, Οκτώβριος 2023.

Έλληνες εκπαιδευτικοί βραβεύονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για έργα STEM εκπαίδευσης που υλοποίησαν και συμμετέχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις eTwinning με θεματολογία τη STEM εκπαίδευση.

Τα αποτελέσματα της δράσης STEM προβάλλονται συστηματικά από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης από τους ετήσιους Εθνικούς Διαγωνισμούς eTwinning, οι οποίοι επιβραβεύουν τα σχολεία με 3D εκτυπωτές και tablets και διαχέονται στην Κοινότητα μέσω των Εθνικών Συνεδρίων eTwinning που γίνονται τα τελευταία 9 έτη.

Τέλος, άρθρα εκπαιδευτικών eTwinning για την STEM εκπαίδευση έχουν δημοσιευθεί στο νεοσύστατο Ηλεκτρονικό Περιοδικό eTwinning WELCOME - etWinning ELeCtrOnic MagazinE καθώς και στο περιοδικό «Μάθηση με τεχνολογίες».


Περισσότερα για τη Δράση STEM

 

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.